KÖRUTAZÁSOK 2024 - a legjobb árral foglalható!

Előfoglalási kedvezmények!

Részletek

HORVÁTORSZÁG

Nyaralások és körutak minden mennyiségben!

Részletek

OLASZORSZÁG

Nyaralások a tengerparton, és azon is túl!

Részletek

ÁLLAMFORMA: köztársaság
FŐVÁROSA: Róma
HIVATALOS NYELV: olasz
HIVATALOS PÉNZNEM: euro (1 EUR=100 Cent); hitelkártya széles körben elfogadott
BUDAPESTTŐL AUTÓVAL: kb. 1200 km.
IDŐELTOLÓDÁS: nincs

ÉGHAJLAT
Kontinentális és mediterrán éghajlat. Igazi mediterrán éghajlat csak délen van: a nyár igen meleg és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen, hó csak ritkán hull. Az Alpok vidéke télen-nyáron alacsony hőmérsékletű, bőséges a csapadék. Az Appeninek belső, magasabb vidékeinek éghajlata jellemzően hegyvidéki, nagyon hideg a tél. A Pó-síkságon kontinentális idő uralkodik, a tél hideg és ködös, a nyár fullasztóan meleg, párás, a csapadék eloszlása egyenletes. A Ligúr- és a Tirrén-tenger partján enyhe az éghajlat a hegyek miatt.

KÖZLEKEDÉS és AUTÓPÁLYA DÍJAK
A megengedett sebesség autópályákon 130 km/h, az országúton 90 km/h, lakott területen 50 km/h. Olaszországban az autópályák használatáért díjat kell fizetni. A fizetendő díj függ az autópályán megtett szakasz hosszától, melyet az autópályán, a kijáratnál kell fizetni. A biztonsági öv, a gyerekülés és a fényvisszaverő mellény használata kötelező. Egyre több városban és üdülőhelyeken, turista központokban "parkolási zónákat" alakítottak ki. A parkolási díj meg nem fizetését vagy a megengedett parkolási idő túllépését büntetik, előfordulhat a gépkocsi elszállíttatása is. Ha a gépkocsit már elszállították, erről az illetékes rendőrség ad tájékoztatást. Célszerű a gépjárművet fizető parkolóban elhelyezni. Közlekedési baleset: Anyagi kárral járó közlekedési baleset esetén, amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a rendőrség a jegyzőkönyv felvétele során csak a tényállást rögzíti, a kártérítés kérdésében nem foglal állást. A kár rendezésében az érintett biztosító társaságok az illetékesek.Személyi sérüléssel járó baleset esetén a rendőrség intézkedése szükséges. A továbbiakban eljáró hatóság a területileg illetékes államügyészség ill. bíróság.

MEGKÖZELÍTÉSE: 1. Szlovénián (Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Postojna – Trieszt -Velence) keresztül. Autópálya matrica (7 vagy 30 napos) megvásárlása a határ előtt javasolt.
2. Ausztrián (Rábafüzes – Graz – Klagenfurt – Villach – Tarvisio) keresztül. Autópálya matrica megvásárlása a határ menti benzinkutaknál matrica formájában javasolt.
Ne feledkezzenek meg az érvényes nemzetközi zöldkártyáról és biztosításról! Olaszországban az autópályák fizetősek, fizetőkapukon kell áthaladni, ahol a megtett km alapján kerül az autópályadíj fizetésre.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK
A magyar állampolgárok csakúgy, mint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, vízum nélkül, érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be Olaszországba és tartózkodhatnak ott félévente 90 napig. Hazánk vonatkozásában 2007. december 21. napjától hatályba lépett a Schengeni Egyezmény, aminek eredményeként megszűnt a korábbi magyar-osztrák határátkelőhelyeken a határforgalom ellenőrzése. Felhívjuk az utazók figyelmét azonban arra, hogy a schengeni térségbe történő beutazásuk során továbbra is vigyék magukkal érvényes útlevelüket vagy személyi igazolványukat, mivel az osztrák rendőrség fokozott közúti személyellenőrzést (ún. "mélységi határellenőrzést") végez a határmenti térségekben.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐIRÁSOK és BIZTOSÍTÁS
Különösebb, Magyarországtól eltérő előírás nincs.A magyar biztosítottak egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága az EU tagállamaiban, és az Európai Gazdasági Térség országaiban (1408/71. sz. EGK rendelet) További információ: www.oep.hu utazás előtti tennivalók: Az E 111-es nyomtatványt felváltó európai egészségbiztosítási kártya kiváltása szükséges a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál.Tekintettel az olasz egészségügyi szolgáltatások költségeire, az elutazás előtt további kiegészítő utasbiztosítás megkötése ajánlott. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb).


ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
MEGÉRKEZÉS/ JELENTKEZÉS: Bejelentkezéskor minden utas személyi igazolvánnyal/útlevéllel és a La Grotta Holidays utazási iroda által kiadott voucherrel (a szálláshely elfoglalására jogosító dokumentum), az azon feltüntetett helyen – a
szálláshelyen vagy az olasz partner utazási irodában – kell jelentkezni a megadott időpontban. Az egyes szálláshelyeknél feltüntetett, helyszínen fizetendő költségek megfizetése kötelező (kaució, takarítás, gáz-, víz- és villanyköltség, forfait költség). Igénybevétel esetén fizetendő költségek: ágyneműhuzat bérlés, légkondicionálás, babaágy, pótágy, háziállat, strandszerviz. A legtöbb helyen bevezetésre került az üdülőhelyi díj, melyet minden esetben a szálláshelyen vagy partnerirodánknál érkezéskor készpénzben kell fizetni. Az 50-300 EUR/ apartman kauciót érkezéskor kell kifizetni, mely az esetlegesen a szálláshelyen okozott kár megtérítésére szolgál. Fiatal társaságok esetén magasabb összegű kauciót is elkérhetnek. Csoport esetén minden apartmanra kell kauciót fizetni. Az olasz partner irodában megkapják az apartman kulcsát és egy térképet, mely alapján könnyen megtalálják a szálláshelyüket. Az irodából senki nem kíséri az utasokat az apartmanhoz. Elutazás előtt – ha mindent rendben találnak – visszaadják a kauciót. Ha az apartmant nem az apartman iroda nyitvatartási ideje alatt hagyják el, akkor a kaució összegét postán utólag küldik a megadott lakcímre.

TURNUSOK
Az általunk ajánlott üdülések 8 nap/7 éjszakás turnusok, általában szombati váltással. Az ettől eltérőeket külön jelezzük.
LÉTSZÁM 
A szálláshelyet csak annyi személy veheti igénybe, ahány személyre szól a voucher. Az apartman/szállodai szoba maximális befogadóképességébe a csecsemők és a kisgyermekek is beleszámítanak.
APARTMANOK
Az apartmanok általában egyszerűen berendezettek, kôpadlósak, sokszor a tulajdonos ízlésvilágát tükrözik. Az ágyak leginkább sodronyos vaságyak puha matraccal, emeletes ágy(lenyitható, felnyitható) is elôfordulhat. A rendelkezésünkre álló információk alapján írtuk meg az egyes apartmanok leírását, ennek ellenére az ágyak szobánkénti elhelyezkedése és az, hol található emeletes ágy, változhat. A nappaliban található 1 vagy 2 fős kanapé/ dívány lehet kihúzható, kinyitható vagy
szinteltolásos. A franciaágy általában két egymás mellé tolt ágyat jelent. A fürdőszobában lehet fürdőkád vagy (gyakran zuhanytálca/zuhanyfüggöny nélküli) zuhanyzó, a zuhanyrózsa sokszor a falba beépített. A meleg vizet többnyire kicsi, kb. 50 literes villanybojler szolgáltatja. Az emeleti apartmanok többsége rendelkezik erkéllyel/ terasszal, a földszintiek általában kis kerttel/erkéllyel/ terasszal. A földszinti apartmanok esetében azonban előfordulhat, hogy nincs erkélye/terasza. A konyha
teljesen felszerelt – hűtőszekrény kis mélyhűtővel, általában sütő nélküli gáz- vagy villanytűzhellyel, a létszámnak megfelelő étkészlettel. Javasoljuk, hogy ágyneműhuzatot (ami sok helyen bérelhető), törölközőt, terítőt, konyharuhát, tisztítószereket, WC-papírt vigyenek. Egy épületen belül is előfordulhatnak apartmanok közötti nagyság-, és minőségbeli különbségek. Az apartmanok egy épületen belüli elosztása a külföldi utazási iroda vagy az apartmanház tulajdonosának
hatáskörébe tartozik. Megérkezéskor kérjük, hogy ellenőrizzék le – ahol van – a berendezéseket, felszereléseket felsoroló leltárívet. Elutazáskor, az apartman átadásakor ezt is ellenőrizhetik. Ha eltérést tapasztalnak, kérjük az érkezés napján jelezzék a külföldi utazási iroda felé. A katalógusban található apartman belső képek csak mintául szolgálnak.
SZÁLLODÁK
A szállodák leírásánál az adott ország kereskedelmi szabványainak megfelelő besorolást alkalmazzuk. Ez országonként, esetenként országon belül is eltérő lehet. A fürdőszobában lehet fürdőkád vagy (gyakran zuhanytálca/zuhanyfüggöny nélküli) zuhanyzó, a zuhanyrózsa sokszor a falba beépített. A meleg vizet többnyire kicsi, kb. 50 literes villanybojler szolgáltatja! Igény szerint egyágyas szobát is biztosítani tudunk. Az egyágyas felár megfizetése kötelező. Elôfordulhat,
hogy az egyágyas szobák kisebbek és kedvezőtlenebb fekvésűek (pl. oldalra, belső udvarra, folyosóra néznek), felszereltsége nem egyezik meg a kétágyas szobáéval (pl. nincs erkélye). Igény szerint három- és négyágyas szobát is tudunk biztosítani. Előfordulhat, hogy a pótágy a normál ágynál keskenyebb és/vagy rövidebb, összecsukható vagy kihúzható, kinyitható ágy, ezért elsősorban gyerekeknek ajánljuk. A pótágy kedvezmény mértéke szállodánként eltérő. Minden esetben
két, teljes árat fizető utas mellett adható. A honlapunkon szobabelső képek csak mintául szolgálnak.A szállodában nyújtott ellátás (reggeli, ebéd, vacsora) mennyisége és választéka teljes mértékben az adott szálláshelytől függ.

ELHELYEZKEDÉS
A rendelkezésünkre álló információk alapján írtuk meg az egyes szálláshelyek leírását. Az olasz üdülőhelyeken a nyári szezonban zajos, nyüzsgős élet folyik nappal is és éjszaka is. Igyekeztünk úgy kiválasztani a szálláshelyeket, hogy minden vendégünk találjon magának megfelelőt. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a csendes, nyugodtabb fekvésű szálláshelyek közelében sokkal kevesebb az üzlet, étterem, bár, mint a központi fekvésűeknél, a sétálóutcaiaknál. A közvetlen tengerparton fekvő szálláshelyeknél előfordulhat, hogy egy utcán vagy a tengerparti sétányon kell átmenni a strandra.

LÉGKONDICIONÁLÁS
Egyes apartmanok vagy szállodai szobák részvételi díja tartalmazza a légkondicionálást (általában napi 2-3 órás használatot). Oldalfali, mennyezeti, mobil klíma lehet. Mindenesetben a szálláshely elhagyásakor a légkondicionálást ki kell kapcsolni. Távozáskor elleőrizhetik a fogyasztást, és megállapított átalány feletti fogyasztást ki kell fizetni.

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG
220-230 V. Olaszországban a konnektorok többsége eltér a magyarországitól, ezért átalakító vásárlása ajánlott. A legtöbb szállodában 110 V-os a szabvány. Javasoljuk az átalakítók itthoni beszerzését utazás előtt.

IDEGENFORGALMI ADÓ
Több városban bevezetésre került az idegenforgalmi adó, mely érkezéskor a helyszínen euroban fizetendő. Az adó mértéke a régiótól és a szálláskategóriától függően változik. Az adó összege eltérő, illetve sok régió esetében még csak most fog bevezetésre kerülni, így a pontos összeget még nem minden esetben tudunk rendelkezésre bocsájtani.

EGYÉB
Az elhelyezéssel kapcsolatos egyéni kéréseket (pl. egymás melletti apartmanok/szobák, földszinti vagy emeleti, kilátás, speciális menü, stb.) minden esetben továbbítjuk a külföldi utazási iroda felé, azonban azok teljesítéséért garanciát nem tudunk vállalni. Egymás melletti szálláshelyek esetén a strandszerviz, a parkolóhely vagy az étteremben az asztalok nem biztos, hogy egymás mellett lesznek. Az apartmanházaknál és a hoteleknél található úszómedencék általában június
közepétől szeptember közepéig üzemelnek és a használatukhoz kiköthetik úszósapka viselését. Ha bármilyen hiányosságot tapasztalnak (esetleg nem megfelelő a szálláshely, nem a megrendelt típust kapták, nincs kitakarítva az apartman stb.) kérjük, jelezzék ezt rögtön a külföldi utazási irodánál még a megérkezéskor, hogy megtalálják az Önöknek legmegfelelőbb megoldást. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor vegyenek fel egy jegyzőkönyvet és kérjük, hívják a La Grotta Holidays utazási irodát az ügyeleti telefonszámon. Saját és értékeik biztonsága érdekében kérjük, – ahol van – használják a széfet. Nappal is és éjszaka is tartsák leengedve a redőnyöket és zárják az ablakokat és az ajtókat.

STRANDSZERVIZ
A strandszervizbe apartmanonként/szobánként 1 napernyő és 2 nyugágy/nyugszék tartozik (a 3-….-8 fős apartmanok esetén is). Ha a részvételi díj tartalmazza ezt a díjat, minden esetben feltüntettük az ártáblázatban. Amennyiben nem tartalmazza, a helyszínen – az olasz utazási irodában vagy a strandon a pénztárban – lehet váltani napi vagy heti bérletet. Ezek árai üdülőhelyektől, a tengertől való távolságától (hányadik sor) és szezonoktól függően változhatnak. A legtöbb
esetben 06.01-09.15. közötti időszak áll rendelkezésre. Az ártáblázatban található árak tájékoztató jellegűek. Az olasz strandokon (néhány szabad strand kivételével) nem engedélyezik a saját strand eszközök (napernyő, nyugágy/szék) használatát.

PARKOLÁS
Apartmanonként/szállodai szobánként egy autó részére biztosított a parkolás, azoknál a szálláshelynél, ahol feltüntettük a parkolót. A parkoló kapacitása/ nagysága nincs mindig arányban a szobák, illetve apartmanok számával, előfordulhat, hogy érkezési sorrend szerint vehető igénybe. Javasoljuk, hogy a második/harmadik autóval fizető parkolóba álljanak be. Néhány szálláshely esetén a parkoló nem a ház mellett, hanem távolabb található. Lehet nyitott, zárt, fedett vagy számozott, de soha nem őrzött. Esetenként elkérhetik az autó kulcsát/a mobil telefonszámot vagy a szélvédőre ki kell írni a szállodai szoba számát. Az apartmanokhoz illetve a szállodákhoz tartozó garázs férőhelyek normál személyautók befogadására vannak kialakítva.

MAGYAR KÉPVISELET:
Nagykövetség (Róma), székhelye: 00161 Róma, Via dei Villini, 12 

Telefon: +39 06 442 30 598. Nagykövet: Kovács Ádám Zoltán

Email: mission.rom@mfa.gov.hu

Konzuli Osztály: 00198 Róma, via Messina, 15

Telefon: +39 06 44 24 99 39, +39 06 44 24 99 38

Email: consulate.rom@mfa.gov.hu

 

További Olaszországgal kapcsolatos információkat, a Konzul Szolgálat weboldalán talál, kattintson ide.