KÖRUTAZÁSOK 2024 - a legjobb árral foglalható!

Előfoglalási kedvezmények!

Részletek

HORVÁTORSZÁG

Nyaralások és körutak minden mennyiségben!

Részletek

OLASZORSZÁG

Nyaralások a tengerparton, és azon is túl!

Részletek

További Görögországgal kapcsolatos információkat, a Konzul Szolgálat weboldalán talál, kattintson ide.
 
ÁLLAMFORMA: parlamentáris köztársaság
FŐVÁROSA: Athén
HIVATALOS NYELV: görög
HIVATALOS PÉNZNEM: euro
BUDAPESTTŐL AUTÓVAL: kb.950 km
IDŐELTOLÓDÁS: + 1 óra
 
A partvidék éghajlata általában mediterrán. A zárt medencékben szárazföldi jellegűvé válik a klíma. Az országban általában rendkívül tiszta a levegő és száraz. Sok a napsütés (300 nap/év, 3000 óra). A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé egyre csökken.
 
KÖZLEKEDÉS és AUTÓPÁLYA DÍJAK (tájékoztató jellegű): A megengedett sebesség autópályákon 120 km/h, az országúton 90 km/h, lakott területen 50 km/h. Görögországban az autópályák használatáért díjat kell fizetni, mely függ az autópályán megtett szakasz hosszától. A díjat az autópályák kijáratánál kell megfizetni. Ahhoz, hogy gépkocsival utazzanak Görögországba, a következők szükségesek: vezetői engedély, (nemzetközi vezetői engedély ajánlott), az autó iratai, országjelző matrica, nemzetközi gépjármű biztosítási kártya (zöld kártya), piros elakadásjelző háromszög, elsősegély doboz és tűzoltó készülék, a fényvisszaverő mellény ajánlott. Közlekedési baleset: Anyagi kárral járó közlekedési baleset esetén, amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a rendőrség a jegyzőkönyv felvétele során csak a tényállást rögzíti, a kártérítés kérdésében nem foglal állást. A kár rendezésében az érintett biztosító társaságok az illetékesek. Személyi sérüléssel járó baleset esetén a rendőrség intézkedése szükséges. A továbbiakban eljáró hatóság a területileg illetékes államügyészség ill. bíróság.
ÚTVONAL: Röszke – Novi Sad – Belgrád – Nis – Szkopje – Thesszaloniki – Paralia Katerini – Neo Pori – Nea Mondania – Nikiti – Vourvourou – Sarti – Katerini – Larissa – Kamena Vourla
 
A magyar állampolgárok csakúgy, mint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, vízum nélkül, érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be Görögországba és tartózkodhatnak ott félévente 90 napig. A személyazonosító dokumentumoknak elutazás után még fél évig érvényesnek kell lennie. Autóbusszal vagy személygépkocsival utazóknak útlevél mindenképpen szükséges Szerbián és Makedónián történő átutazás miatt.
 
Különösebb, Magyarországtól eltérő előírás nincs. A magyar biztosítottak egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága az EU tagállamaiban, és az Európai Gazdasági Térség országaiban (1408/71. sz. EGK rendelet) lásd: www.oep.hu
Kiutazás előtti tennivalók: Az E 111-es nyomtatványt felváltó európai egészségbiztosítási kártya kiváltása szükséges a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Tekintettel a görög egészségügyi szolgáltatások költségeire, az elutazás előtt további kiegészítő utasbiztosítás megkötése szükséges.
 
APARTMANOK / STÚDIÓK
Irodánk által kínált apartmanok és stúdiók a görögországi standardnak felelnek meg, mely néha eltérhet az európai besorolástól. Kőpadlósak, egyszerűen berendezettek, és az ágyszámnak megfelelően felszereltek. A konyhában 1-2 edény, ágyszámnak megfelelő étkészlet és pohár található. Az apartmanok párnával és pléddel, illetve ágyneművel felszereltek, törölköző, konyharuha, WC papír, szemeteszsák és tisztítószer nem tartozik az apartmanok felszereltségéhez. 
Az apartmanokat a turnusváltás napján takarítják, a hét közbeni takarításról a vendégek maguk gondoskodnak. Az ágyak mérete az esetek többségében nem felel meg a Magyarországon megszokottaknak, előfordulnak 120-130 cm széles és 190 cm hosszú franciaágyak is. A meleg vizet a legtöbb esetben napkollektor biztosítja, esetenként elektromos bojler segítségével, de ettől függetlenül főszezonban előfordulhat vízhiány. A fürdőszobákban csak zuhany található, sok helyen nincs zuhanytálca. A stúdiók és apartmanok legtöbbje el van látva WiFi csatlakozási lehetőséggel, de gyakran előfordul, hogy a jel gyenge, szakadozik. Ebben az esetben célszerű egy kávézót keresni.
 
IDEGENVEZETÉS
A különböző településeken mûködő partnerirodáinkban magyar nyelvű munkatársak állnak vendégeink rendelkezésére, kirándulásokat szerveznek és segítenek a felmerülű problémák esetén.
 
NAPERNYŐK ÉS NYUGÁGYAK
A tengerparton elhelyezett napernyők és nyugágyak legnagyobb része ingyenesen vehető igénybe, ennek feltétele a fogyasztás az azokat üzemeltető tavernában / kávézóban.
 

MAGYAR KÉPVISELET:

NAGYKÖVETSÉG: Athén, Cím: 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens

Előhívó: 0030 210, Telefon: 72 56 800, 72 56 801, 72 56 802

Misszióvezető: Haupt Erik

Email: mission.ath@mfa.gov.hu

 
További Görögországgal kapcsolatos információkat, a Konzul Szolgálat weboldalán talál, kattintson ide.