KÖRUTAZÁSOK 2024 - a legjobb árral foglalható!

Előfoglalási kedvezmények!

Részletek

HORVÁTORSZÁG

Nyaralások és körutak minden mennyiségben!

Részletek

OLASZORSZÁG

Nyaralások a tengerparton, és azon is túl!

Részletek

Az országba való beutazással kapcsolatos további információkat a Konzul Szolgálat weboldalán talál, kattintson ide.

ÁLLAMFORMA: köztársaság
FŐVÁROSA: Zágráb
HIVATALOS NYELV: horvát
HIVATALOS PÉNZNEM: euro (1 EUR=100 Cent), hitelkártya elfogadott.
IDŐELTOLÓDÁS: nincs
 
ÉGHAJLAT:
Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelten meleg,nedves éghajlat uralkodik a legmagasabb csúcsokon a havas erdei klíma, az Adriai part mentén pedig a kellemes mediterrán éghajlat jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe csapadékos téllel. A tengermelléken az átlaghőmérséklet januárban 5 – 9 Cº, augusztusban 22 – 33 Cº, a tengervíz átlaghőmérséklete nyáron kb. 25 Cº.
 
KÖZLEKEDÉS:
-Sebességkorlátozások: lakott területen 50 km/óra ;lakott területen kívül 90 km/óra; kizárólag motoros járművek rendelkezésére álló, valamint gyorsforgalmi utakon 110 km/óra; autópályán 130 km/óra; lakókocsit vontató gépjármű 80 km/óra; autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra.
-Mobiltelefon: vezetés közben tilos a mobiltelefon használata! A biztonsági övek használata kötelező! A közúti láthatósági mellény kötelező.
-Benzinkutak: naponta nyitva tartás: 7-19 vagy 20 óráig, a nyári idényben 22 óráig. Ügyeletes benzinkutak a nagyobb városokban és a nemzetközi utakon 0-24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő benzinkutaknál gázt is. Nagyobb városokban az elektromos töltőállomások is találhatóak. Felvilágosítás a benzin árairól és a gázt árusító helyekről: www.ina.hr ; www.omv.hr ; www.tifon.hr ; www.hak.hr. 
-Úthasználati díj: az autópályán és a félautópályán az egész országban. További felvilágosítás: www.hak.hr; www.hac.hr; www.bina-istra.hr; www.arz.hr; www.azm.hr. Az autópályadíjakról mindenesetben a voucher mellé járó kísérőlevélben adunk tájékoztatást.
- Alapvető kötelezettségek közlekedési baleset esetén: a közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítsék (telefon 92) - kisebb anyagi kárt okozó baleset esetében nem kötelező. Biztosítsák a baleseti helyszínt, vegyék fel a láthatósági mellényt, tegyék ki a háromszöget és tegyék meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzik az újabb veszélyhelyzetet. Várják meg a közlekedési rendőröket.A közlekedési balesettel kapcsolatos problémák intézéséről, a horvát biztosító társaság ügyintézéséről, a jármű szervizben történő javításról és egyéb, a balesettel kapcsolatos problémákról attól a rendőrtől kaphatnak felvilágosítást, aki a baleset helyszíni szemléjét végzi. Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon sérült, az autóban keletkezett kárról feltétlen kérjen igazolást az intézkedő rendőrtől, mert e nélkül nem lépheti át az ország határát. Ha műszaki segítségnyújtásra van szüksége, vagy a kocsit el kell vontatni a legközelebbi szervizbe, hívja a 987- es telefonszámon a "Sárga angyalt" (külföldről: + 385 1 987).
 
BEUTAZÁSI ELŐÍRÁS:
Magyar állampolgárok részére érvényes útlevél vagy személyigazolvány szükséges (csecsemők és kisgyermekek esetében is!). 
Felvilágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél és konzuli osztályain vagy a Horvát Köztársaság Külügy- és Európai Integrációs Minisztériumánál.
(Tel.: +385 1 4569 964; e-mail: stranci@mvpei.hr, www.mvpei.hr).
 
EGÉSZSÉGÜGYI ELŐIRÁSOK, BIZTOSÍTÁS:
Különösebb, Magyarországtól eltérő előírás nincs. Az utazó, a magyar jogszabályok, illetve államközi egyezmények alapján jogosult sürgősségi orvosi ellátásra. Ám az Európai Uniós Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. Nem nyújt segítséget sok olyan Európai államban sem, ahol Önt csak magánkórházban, magán orvosi rendelőben tudják ellátni. Nem nyújt fedezetet a további, esetlegesen felmerülő költségekre sem. Ilyen lehet például egy hosszabban elhúzódó kezelés, hozzátartozó kint tartózkodása, a hazaszállítás megszervezése, lebonyolítása, vagy akár a csomagban esett kár. Épp ezért javasoljuk, hogy betegség-,baleset és poggyászbiztosítást mindenképpen kössenek az útra!
 
MAGYAR KÉPVISELET:
Nagykövetség (Zágráb) - ügyeleti telefonszám : (1)-4890-906; 
Hungary Direct: 00 800 220 036

HASZNOS INFORMÁCIÓK 

APARTMANOK A NEVESÍTETT HÁZAKBAN és AZ ÜDÜLŐTELEPEKEN:
- Apartmanonként 1 parkolóhely biztosított az udvarban vagy a ház előtt apartmanok esetén, az üdülőtelepeken a központi parkolóban. 
- Konyhai felszerelés: villany-, vagy gáztűzhely 2 vagy 4 főzőlapos, hűtőszekrény, mélyhűtő rész nincs mindig. Alap konyhai eszközök a megadott létszámra, melyek közé nem tartozik: mikró, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, mosogatógép, mosógép, mélyhűtő, sütő, valamint különböző konyhai robotgépek, ha van, akkor jelezzük.
- Klímás apartmanok: apartmanonként egy klímaberendezés.
- A szobákban a 2 ágy néha franciaágyat, néha 2 külön ágyat jelent.
- Grill vagy grillezési lehetőség: nem mindig tartozik hozzá ülőgarnitúrás terasz is.
- A házakban az apartmanok önálló szállásegységek, nincs mindig nagyobb közös terasz vagy erkély, ahol több apartman lakói össze tudnak ülni. Az ilyen igényt feltétlenül előre kell jelezni. Különböző házakban történő elhelyezés esetén, az átjárás, közös főzés egy apartmanban, nem megengedett.
- Az apartmanok árai tartalmazzák (ha nincs külön feltüntetve): heti egy alkalommal ágyneműhuzat cserét, rezsi költséget, a turnus végén a takarítási díjat. Törölközőt, konyharuhát ajánlott vinni. Az üdülés ideje alatt a vendégeknek maguknak kell gondoskodni a takarításról, tisztítószerekről, és a toalettpapírról. 


SZÁLLODÁK:
-1-2* SZÁLLODÁK: kategórián belüli színvonala is eltérhet egymástól. A bútorzat és a szoba felszerelése általában régi, kopott, berendezésük minden esetben egyszerű.
-3-4* SZÁLLODÁK: szobáinak mérete eltérő lehet, esetenként kis méretű. Előfordul, hogy a berendezés nem felújított. A szálláshelyeknél az ár érték arány a legtöbb esetben kifejezi a minőségbeli különbségeket is.
-SZOBAELOSZTÁS: a helyi partnertől, illetve a szálloda recepciójától függ. Kívánságaikat foglaláskor előre jelezzék, ezeket mi továbbítjuk partnerünknek, azonban ezek teljesítéséért garanciát vállalni nem tudunk, kivéve felár esetén. A tengerre néző szoba nem mindig jelent zavartalan kilátást a tengerre, gyakran korlátozzák fák, épületek. Egyágyas szoba: nem mindig felel meg a kétágyas szoba színvonalának, gyakran kis méretű és fekvése kevésbé jó.
-PÓTÁGYAK: mindig kisebb méretűek, néha kihúzható fotelágy.
-TÖRÖLKÖZŐ CSERE: általában hetente háromszor, míg ágyneműcsere hetente egyszer van, turnusváltáskor. 
-ALL INCLUSIVE: Korlátlan italfogyasztás: nemzeti csapolt sör, üdítők, asztali kimért bor, filter kávé, tea, és a feltüntetett nemzeti rövid italok (úgy, mint pálinka). Ha a szálláshelyen több bár is található, mindenesetben csak az "ALL" nevezetű bárban vehető igénybe. Az all inclusive ellátás nem tartalmazza: üveges sörök, borok és üdítők, nemzetközi italok, és a nem feltüntetett helyi rövid italokat.
- PARKOLÁS: a szálláshelyeknél feltüntetjük a parkolási lehetőségeket. A parkolók általában nem őrzöttek, amennyiben igen, azt jelezzük. A szállodák parkolóhelyei korlátozott számban állnak rendelkezésre.
- WELLNESS és SPORT: szolgáltatások mindig térítés ellenében használhatóak, ha nincs másképpen feltüntetve. Kiskorúak gyakran nem jogosultak a wellness használatára. Némely szolgáltatásra előjegyzés szükséges

MINDEN SZÁLLÁSRA VONATKOZÓ TUDNIVALÓK:
- INTERNET, TV: Az Internet csatlakozás és WiFi térítés ellenében használható , kivéve ahol jelöljük, hogy ingyenes. Minőségéért és működéséért irodánk felelősséget nem vállal. Nincs minden szállodában és apartmanban magyar nyelvű TV csatorna.
- MEDENCE: technikai okok miatt a szállásadónak jogában áll a medencét lezárni, kártérítési felelőssége nélkül. Legtöbb fedett medence a nyári hónapokban zárva tart. A medence melletti nyugágyak általában korlátozott számban állnak rendelkezésre.
- SZÁLLÁSHELY ELFOGLALÁSA: Az apartmanokat korlátozott ideig tartják fenn a vendégek részére. Apartman és szálloda esetén is a 19.00 óránál későbbi érkezést a részvételi jegyen szereplő telefonszámon jelezni kell.  Legkésőbb aznap 22 óráig meg kell érkezni (kivéve, ha 24 órás recepciós szálloda). Amennyiben aznap nem érkeznek meg, illetve ha a késést előre nem jelzik, a vendéglátó jogosult a szálláshelyet más részére értékesíteni visszatérítés nélkül. A megrendelés feletti létszámot (babát és a háziállatot is beleértve) bejelentés nélkül a szállásadó nem köteles fogadni. Az ebből eredő kellemetlenségekért irodánk felelősséget nem vállal.
- NYUGALOM, BIZTONSÁG: nem garantált a szálláshelyek és azok környékének teljes nyugalma (pl. csoportok). Amennyiben az apartmanban vagy szobában nincs széf, ajánlatos azt a recepción (néha térítés ellenében) igénybe venni, mert a szobákból vagy apartmanokból eltűnt tárgyakért vagy értékekért felelősséget senki nem vállal.
- SPECIÁLIS IGÉNY: Bármely mozgásában korlátozott utasunkat kérünk, hogy a megfelelő szálláshely kiválasztásának érdekében irodánk felé ajánlatkéréskor jelezze speciális igényét. Ennek hiányában a felelősséget nem áll módunkban vállalni.