KÖRUTAZÁSOK 2024 - a legjobb árral foglalható!

Előfoglalási kedvezmények!

Részletek

HORVÁTORSZÁG

Nyaralások és körutak minden mennyiségben!

Részletek

OLASZORSZÁG

Nyaralások a tengerparton, és azon is túl!

Részletek

A beutazáshoz szükséges az angol nyelvű oltási igazolás, melynek külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban. A nyomtatvány INNEN letölthető!  

Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: kitöltés ITT!  A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.   

A beutazással kapcsolatos további információkat a Konzul Szolgálat weboldalán talál, kattintson ide.

ÁLLAMFORMA: parlamentáris köztársaság
FŐVÁROSA: Athén
HIVATALOS NYELV: görög
HIVATALOS PÉNZNEM: euro 
IDŐELTOLÓDÁS: + 1 óra

MAGYAR KÉPVISELET:
Nagykövetség- Athén, Cím: 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens
Előhívó: 0030 210, Telefon: 72 56 800, 72 56 801, 72 56 802
Misszióvezető: Haupt Erik
Email: mission.ath@mfa.gov.hu

ÉGHAJLAT
A partvidék éghajlata általában mediterrán. A zárt medencékben szárazföldi jellegűvé válik a klíma. Az országban általában rendkívül tiszta a levegő és száraz. Sok a napsütés (300 nap/év, 3000 óra). A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé egyre csökken.

KÖZLEKEDÉS és AUTÓPÁLYA DÍJAK (tájékoztató jellegű):
A megengedett sebesség autópályákon 120 km/h, az országúton 90 km/h, lakott területen 50 km/h. Görögországban az autópályák használatáért díjat kell fizetni, mely függ az autópályán megtett szakasz hosszától. A díjat az autópályák kijáratánál kell megfizetni. Ahhoz, hogy gépkocsival utazzanak Görögországba, a következők szükségesek: vezetői engedély, (nemzetközi vezetői engedély ajánlott), az autó iratai, országjelző matrica, nemzetközi gépjármű biztosítási kártya (zöld kártya), piros elakadásjelző háromszög, elsősegély doboz és tűzoltó készülék, a fényvisszaverő mellény ajánlott. Közlekedési baleset: Anyagi kárral járó közlekedési baleset esetén, amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a rendőrség a jegyzőkönyv felvétele során csak a tényállást rögzíti, a kártérítés kérdésében nem foglal állást. A kár rendezésében az érintett biztosító társaságok az illetékesek. Személyi sérüléssel járó baleset esetén a rendőrség intézkedése szükséges. A továbbiakban eljáró hatóság a területileg illetékes államügyészség ill. bíróság.

ÚTVONAL: Röszke – Novi Sad – Belgrád – Nis – Szkopje – Thesszaloniki – Paralia Katerini – Neo Pori – Nea Mondania – Nikiti – Vourvourou – Sarti – Katerini – Larissa – Kamena Vourla

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK
A magyar állampolgárok csakúgy, mint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, vízum nélkül, érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be Görögországba és tartózkodhatnak ott félévente 90 napig. A személyazonosító dokumentumoknak elutazás után még fél évig érvényesnek kell lennie. Autóbusszal vagy személygépkocsival utazóknak útlevél mindenképpen szükséges Szerbián és Makedónián történő átutazás miatt.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK, BIZTOSÍTÁS
Különösebb, Magyarországtól eltérő előírás nincs. A magyar biztosítottak egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága az EU tagállamaiban, és az Európai Gazdasági Térség országaiban (1408/71. sz. EGK rendelet) lásd: www.oep.hu
Kiutazás előtti tennivalók: Az E 111-es nyomtatványt felváltó európai egészségbiztosítási kártya kiváltása szükséges a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Tekintettel a görög egészségügyi szolgáltatások költségeire, az elutazás előtt további kiegészítő utasbiztosítás megkötése szükséges.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

APARTMANOK / STÚDIÓK
Irodánk által kínált apartmanok és stúdiók a görögországi standardnak felelnek meg, mely néha eltérhet az európai besorolástól. Kőpadlósak, egyszerűen berendezettek, és az ágyszámnak megfelelően felszereltek. A konyhában 1-2 edény, ágyszámnak megfelelő étkészlet és pohár található. Az apartmanok párnával és pléddel, illetve ágyneművel felszereltek, törölköző, konyharuha, WC papír, szemeteszsák és tisztítószer nem tartozik az apartmanok felszereltségéhez. 
Az apartmanokat a turnusváltás napján takarítják, a hét közbeni takarításról a vendégek maguk gondoskodnak. Az ágyak mérete az esetek többségében nem felel meg a Magyarországon megszokottaknak, előfordulnak 120-130 cm széles és 190 cm hosszú franciaágyak is. A meleg vizet a legtöbb esetben napkollektor biztosítja, esetenként elektromos bojler segítségével, de ettől függetlenül főszezonban előfordulhat vízhiány. A fürdőszobákban csak zuhany található, sok helyen nincs zuhanytálca. A stúdiók és apartmanok legtöbbje el van látva WiFi csatlakozási lehetőséggel, de gyakran előfordul, hogy a jel gyenge, szakadozik. Ebben az esetben célszerű egy kávézót keresni.

IDEGENVEZETÉS
A különböző településeken mûködő partnerirodáinkban magyar nyelvű munkatársak állnak vendégeink rendelkezésére, kirándulásokat szerveznek és segítenek a felmerülű problémák esetén.

NAPERNYŐK ÉS NYUGÁGYAK
A tengerparton elhelyezett napernyők és nyugágyak legnagyobb része ingyenesen vehető igénybe, ennek feltétele a fogyasztás az azokat üzemeltető tavernában / kávézóban.